Friday, May 26, 2017

Ramadhan yang tidak pernah sama seperti ramadhan sebelum ini

7 bulan pemergian yan. Ya. Tetap tiada sehari pun lupakan yan. Walau naik bukit turun bukit, memandu di jalan lurus, jalan bengkang bengkong, jalan kaki, berlari, berjogging, bermain ping pong badminton, menonton tv, mengadap komputer, tetap terbayang, Tetap di malam hari masih ade sisa tangisan yang masih tak boleh berhenti lagi. Lemahnya hambaMu ini Ya Allah.

Malam esok bermula ramadhan tahun ni. Ramadhan yang semua orang nantikan. Ramadhan yang akan aku lalui yang tidak akan pernah sama seperti ramadhan sebelum ini.

Friday, May 5, 2017

Hebatkan ujian Allah ni

Harini bangun pagi, I'm crying like crazy again.

Because,

I dreamt of my little brother, he sat and was listening to my story only. Dia diam je tak cakap ape, Dalam mimpi tu, aku je potpet potpet.. ending mimpi ni habis camtu jee. I miss him so much.

Lepas tu, mimpi lain, my friends and I was on our way to somewhere, while we arrived at housing area, suddenly  the car in front of us hits a child.

and that child died.

so what do you expect from me not to cry when i woke up this morning. Mimpi dua perkara ni skli gus. Conclusion harini aku sangat sensitive. Pagi ni je aku upset dengan labmate. Dia gurau je tapi taktahula kenapa terasa sangat. Selalu tu no matter at all.

Mungkin stress dengan hal research kot, dengan paper, dengan experiment so dia macam banyak sangat nak fikir. To be honest, aku suka bila aku busy ni, takdela suka fikir jauh fikir macam2. Atleast aku fikir research je. Thank you Allah atas semua ni. Aku bersyukur.

Tuesday, April 11, 2017

What's happening to me?

Every step that i take now is way too hard. Full of torns. Until when i have to face this. I can't afford to go through this journey. Too difficult. My duty as student, my duty as daughter or maybe now as son too.

- Yesterday in my sleep, I dreamed of my late little brother. As soon as I woke up, this heart felt like someone got to stab me. It's sooo painful. Instantly, my eyes non-stop shed the tears. Because it's very very painful.

Friday, February 3, 2017

Sunyi.

Baru sekarang aku mengerti erti kesunyian. Ye aku terlalu rindukan masa dahulu. Sekarang aku rasa alu seperti tak punya siapa. Aku bukanlah seorang yang suka meluahkan perasaan pada ibu bapa kadang kadang hanya kawan kawan jadi tempat luahan. Dan kini aku tiada langsung tempah meluah. Kawan kawan sekepala pun dah tak banyak. Yang ada pun sibuk bekerja ataupun nun jauh beratus kilometer. Kebanyakan dah berkahwin. Tak boleh nak text call selalu. Apa kata suami diorang pulak. Kawan berseronok pun apetah lagi. Dulu mungkin tiada kawan adik beradik jadi kawan berseronok hilangkan stress. Kini, bila abang dah berkahwin dah lain. Dia ade tanggungjawab terhadap orang lain. Dulu, ade jugak adik jadi peneman kesana kemari kini dia dah pergi dulu tinggalkan dunia. Ade adik lagi sorang, jujur kami kurang keserasian. Lagi dia selalu duk berjauhan dengan kami semua. Kadang cemburu jugak tengok kawan-kawan lab lepak dengan geng masing2. Kawan baru kawan lab ni, tiada yang betul2 sekepala, aku yang tak cukup serasi dengan diorang. Aku mungkin tak segila-gila diorang semua, so ye aku seorang yg membosankan. Yang ade pun dah berkahwin jugak. Hmm mungkin aku kena kahwin kot. Tapi ntahla. Orang yang datang berkawan pun semuanya penipu. Masing2 punya girlfriend tapi still cari call aku. Ape punya perangai la jantan keparat ni. Pantang betul orang sakitkan hati perempuan. Aku pun takkan sakitkan hati perempuan lain. Biar aku yg undur diri. Diorang yang lelaki tak guna ni nak sorok macam mane pun tetap kantoi kalau aku yang stalk. Sampai lubang cacing pun aku mampu cari klau aku nak. Dua kali kena.  Nasibla tak feeling sangat pun. Kalau tak mahunya depression aku.

Pasal belajar. Aku tak serajin dulu. Ni paling aku takut. Ni masa depan aku! Mungkin lack motivation kot. Puas aku cari tapi ntahla tak jumpa. Contoh aku tengah writing paper. 2 hari aku cuba nak siapkan atleast one part. Tapi langsung takboleh fokus! Dulu aku boleh draft banyak paper, so bila sv nak just edit je tinggal tapi sekarang hampeh. Sem 5 dah tapi satu paper pun tak siap draft lagi. Apetah experiment. Mmg takde mood je memanjang. Ape nak jadiii. Nanti scholarship abis ko makan ape weh. Nak kena bayar yuran lagi beribu riban. Kos sara hidup lagi. Tolonggglaaa mane motivation aku niii!!! Dulu masa zaman master kalau kawan lab buat experiment aku pun semangat jugak nak siapkan diorang tulis paper aku pun nak. Budak lab baru ni, makin dioarang bersemangat buat makin down pulak aku rasa. Dah kenapa??? Mungkin expectation terlalu tinggi kot nak jadikan diorang motivation. Diorang dah tahap inspirasi dah agaknya huhu. Ye budak lab baru ni masing masing boleh kata perfect! Pandai, cantik, genius, english power gila, berkepimpinan, rajin gila nak mampus so susah aku nak kejar semua tu or imposible utk kejar. Sebab aku tak kejar lah diorang tak leh jadi motivation tuk aku. Lagi diorang pun ade ujian hidup yang bukan sikit, hebat ujian diorang but still.... Diorang manage to overcome all the obstacles..power memang power. Dulu ade sorang je budak lab yg dikatakan genius rajin, ni lab baru hampir semua! Pastu lecturer lab baru sume dah biasa handle budak genius. Aku ni ape jela. Sebelah mata je. Except supervisor aku. Syukur jugak aku dapat supervisor yang tak buat aku rasa loser. Alhamdulillah tak salah aku pilih. Well, ni semua apa yg aku rasa, aku percaya lecturer semua kt lab tu takde pun anggap aku mcm tu.

Oklah. Biasalah tulis blog malam2 memang pelik sikit feeling dia. Biasanya hari siang aku tak rasa pun sangat apa yang aku rasa memalam buta ni. Or mungkin tak sedar rasa tu. Huhu. Kbye.