Wednesday, November 24, 2010

apa ada dengan jawatan??

KORANG PERNAH ATAU SEDANG DALAM SITUASI BERJAWATAN.
seronok? penat?
macam macam kan rase.
tapi 


nak tahu tak..

Memimpin tidak semestinya perlu berada di kedudukan paling atas. Jika kita seorang ahli biasa pun kita masih boleh memimpin. 
Apabila kita berada di kedudukan bawah, kita belajar dengan cara memperhatikan cara pimpinan ketika itu memimpin. 
Apa yang baik kita ambil dan apa yang silap kita cuba cari penyelesaian lain.
Konsepnya sama dengan hubungan antara imam dan makmum. Jika imam melakukan kesilapan, makmum berhak membetulkan.
Waktu menjadi orang bawah itu juga perlu kita cuba merapatkan diri dengan AJK lain
Wujudkan hubungan dan suasana yang baik. 
Salah satu elemen yang penting di dalam pembentukan sebuah institusi ialah hubungan yang wujud di antara mereka. 
Andai baik hubungan yang terjalin tersebut maka kukuh dan kuatlah institusi tersebut.
Kalaulah jawatan atau pekerjaan yang kita dapat itu bukan yang kita harapkan, tidak perlulah rasa rendah diri. 
Belajar memimpin daripada bawah itu lebih seronok daripada terus berjawatan tinggi.
Dan sewaktu menjadi orang bawah inilah kita perlu cari model atau mentor yang boleh mengajar kita menjadi pemimpin yang betul.

- petikan artikel HERE -

haha. peace!
ape pon org ckp tp korg xtahu aku belajar mcm2 kt sini


- friendship
- leadership
- ketawaship
- pengalamanship
- musuhship
- gadohship
- menangisship 
- bengangship


macam macam ada! sorry. a lots of grammatical error was detected. wahaha ;)


-----------


takotnyer diserang penyakit examinitis. Ya Allah tabahkan hatiku. kuatkanlah semangatku. permudahkanlah perjuanganku.
one more go for  the last paper :)
klo xtahu penyakit examinitis 2 ape. sila buat temu janji dengan en google. hee =)

klo malas sgt. tunggu aku hupdate nati sal penyakit ni ek. oke?

til the next entry,
thanks reader/readers!

Sunday, November 21, 2010

aidilladha di perantauan =)

hyep!
heheh. perantauan la sgt.
ingat oversea ke padahal overRIVER aje ;)

ingatkan, stakat raya aji, xkesah pn xblek
tp pg raya 2 dengar org bertakbir
baru ko tawu langit tinggi rendah.
tetiba sayu je. bergenang air mata. waa. nak blekkkkk~

solat raya kt masjid utm (msi)
terasa jugak kot keoverseaan. haha.
penuh ngn international students (IS).

then,
saya & rakan2 pergi beraya....
ktorg g uma saleha!
merasa jugak ketupat di pagi aidiladha. ececee. haha.

see the journey jom?

lg besar dr muka? apa kes. haha. xsesuai taww.

ketupat! first time makan berkuahkan kari ayam :) 

oh sorry. i syok sendri nmpk. wahaha 

cik driver dengan 'adek'. haha! 

 jeng. jeng. *xtaw nk wat caption ape..

 jangan pandang pandang duduk renggang renggang. *tetibe ke?

 tu diaaa. pemandu berhemah. hee =)

co-pilot sedang beraksi ;)

sape kehilangan handphone. sila tag gamba ini.
( hida, ko mengarut ape ni )

thats it! SSH gurlS...!
sume  da berpunyer oke. opps soryy. tipu je..hahaaa~


------

see u soon in next entry,
bubye~



Thursday, November 18, 2010

saya dan kawan gantung keluar.


gurls day out!
tapi..
sila jangan ingat ktorg da abes final.

hee ;)

oke. mmg ktorg xplan nk g mne2 pn.
kuar tanpa arah tujuan.
malam2 pulak 2. ishh.

last2, tayar kreta yg berpusing ni berpusing ke 
Danga Bay.
 *je?

tapi okelah. walaupun da mcm terbosan g sni.
klo tiap kali pegi ngn org lain. pn best jugak ;)

singgah jusco jap. nak coolblog!
lupe eh da kul 10.30 p.m
da tutuplah!

coolblog jadi aiskrim. pn jadiiilaaa~

nak tengok gamba? sabar. sabar. nak bcerita lagi ni.
( padahal klo scroll kebawah sah2 bleh tgk. hehhe! ) 

lepas pusing2 kt danga 2. ktorg g minum kt kedai mamak jap.
nk tgk bola kunun. wahaha.
suke atilah. g minum je. bukan buat ape2 pon. booo.

lepas ni ade cite yg sgtla tidak best ye kawan2.
pranggggg!
bunyi cam xcident x? haha. TAK ke? oke bye.

blom xcident pon. hampir je.
tapi euwww!
memanglah kitorg salah.
tapi kau pon salah jugak derr.
bawak kete mcm pelesit.
pas 2 suka ati perut ko je nak maki marah marah mengamuk gila vavi kt kitorg kt tengah2 jalan malam2 buta.
mentang2 kitorg ni sume pompuan. 
helo ko tak macholah!  

cukup baik driver ktorg dengan hati suci bersih minta maaf kt ko.
klo kitorg men bla je. ape nak kejar ktorg smpai msuk utm.
nak hon hon mcm nk konvoi promote fiescope? eh tetibe.
fiescope = festival kolej

aku memang xpaham spesis manusia berlagak tahap dewa nih.
dah. dah. jgn layan emo. heheh.

ni dia.

taraaaaa!

 aiskrim pn sodap!

motif? haha.

oh itu dia, driver keretapi yg baru ;) 

cam teringin gak naik. tp segan lah youuuu. haha. 

luv this background!

 Stop! on red signal. tipu. hijau je 2. hahah. 

ni gamba bru sampai. nmpk aiskrim 2? suci je lg. 

 korg ingat korg comel? haha.

famous taw en pokok 2 bergambar ngn kitorg.

 oke ini bukan tuan punyer blog.
malam ni tuan punyer blog pemalu.
so, dia xamek gmba byk2.
"oh dusta semata-mata" said kawan kawan tuan punyer blog!

ngeeee!

oke. see u soon in next entry!
-aidiladha di perantauan-

Tuesday, November 16, 2010

Terima kasih


Ya Allah..
Andai sahabatku resah,
tenangkanlah hatinya dengan teduhan ma'rifahmu..

Andai dirinya terancam,
 lindungilah jasadnya dengan kebesaranMu

Andai tubuhnya kedinginan,
selimutkanlah dengan kehangatan kasih sayangMu

Andai dirinya merindu,
rindukanlah jiwanya dengan saat bertemu denganMu

Ya Allah,

jangan Kau biarkan hati jiwa jasadnya terpesona dengan duniawi
khusyukkan jiwanya dalam rukuk dan sujud menghadapMu

Berikanlah kejayaan didunia dan diakhirat

Amin Ya rabbal alamin.. 

message dari seseorang yang tidak kukenali secara zahirnya
tapi cukup membuatkan hati yang gundah
terasa damai..
Terima kasih.

- doa buat semua sahabatku.... :)


tag from cik kupu kupu ungu =)



1.thanks the person who gave u dis award and the link of the person :

thanks timmy!!
here you are,

2. spread the award to 10 bloggers who you like n you think their blogs are awesome :

7. -
8. -
9. -
10. -

- 6 je pn boleyhhh kan.

3. tell 7 things about yourself:

1. full name - Nurul Hida binti Zainuddin
2. hometown - Kg chemomoi, Bentong, Pahang
3. currently in UTM Skudai, Johor.
4. degree in Science ( health physic )
5. D.O.B - 17 July 1990
6. P.O.B - Tanjung Karang, Selangor
7. height - 153 cm 

- just lost how to describe myself. haha. so its more to biodata ;)




Thursday, November 11, 2010

da lama dah rupanyaa ;)


tag ni da berkurun. sorry x terperasan pulak. xpe atleast wat gak kan. hee. tarikh tag ni 

Wednesday, July 7, 2010

hehehe.


Dtag dr SINI

Do you think you are hot?
mestilah x.

Upload the favourite picture of you.

Why do you like this picture?
memory tyme skola dulu :) 

When was the last time you ate pizza?
bulan puasa ritu. nad bg sbb dye xpat abeskan.

Last song you listened to?
tilu- diam diam....

What are you doing right now beside this?
esok exam 2 paper heavy skli kot. paham2 jela.

What name you prefer beside yours?
nurul. haha. pengasuh aku je pgl aku ngn nme 2.

Three people to tag
- kukumalu hahaha ;)



p/s : anatomi & physiologi n advanced electronic! wait for me! we have a battle tomorrow.
*actually, sgt2 cuak nih. waaaaaa!!  


Saturday, November 6, 2010

di pagi hari =)


 suke background dye!

hiedaa

salehaa

bahawasanya..
saya dan saleha
keluar dari bilik seterusnya keluar dari blok
seawal 6.50 pagi
sebab

kitorg

nak

jogging

+

posing sana sini.

siyes. best sgt jog pagi buta
*tp xadela buta sgt. da terang kot.

sebab dak2 utm still xbangon tido lg.
aman dunia ase. heheh.






owh. saya buat ni dengan bantuan saleha ;)

yeahhh. go go. u can do it!



saleha! cepat update blog. upload gamba lagi.
hee =)


Wednesday, November 3, 2010

latihan industri a.k.a praktikal???

kami student science minor fizik kesihatan. 
hmm. ada 2 pilihan. nak cari tempat untuk research atau persediaan menghadapi dunia pekerjaan.

----------------

klo kami pilih hospital utk latihan industri, kitorg bleh timba pengalaman untuk mencari pekerjaan. kebiasaan, jurusan ktorg mesti akan ke jabatan radiology atau jabatan pengimejan dan diagnostik. kitorg yg pergi hospital akan menjadi ala ala physician kt hospital. hospital pulak, ada swasta kerajaan. mne yg lebih bagus ek? pandangan orang ni, kerajaan lg bagus sebab ramai orang. lebih pengalaman. swasta xramai. tp ada gak yg ckp swasta bgos, facilities terbaik, belajar byk mende. dpt elaun lagi.  

------------------

tp klo suka untuk wat research kebiasaan course kitorg akan pilih jabatan2 research. contoh cam jabatan nuklear malaysia 2 ( MINT) atau jabatan perlesenan tenaga atom(AELB). senior2 yg pergi sini, mereka akan dpt projek dan wat research. bunyi cam best kan. sape nak smbung master bgos gak pegi sni. hehe.

--------------------

byk je tempat lain yg leyh g. ade coursemate ajak LI kt airport, SIRIM, syarikat2 membekalkan machine. even kilang pn boleyyhh. tp tgk gakla kilang apekan. sebab... sebab fizik itu ada di mana mana. wahahah ;)

-------------------

tapi aku ni. still konpius nk g mne. susah nak wat pilihan. jd cam makan xkenyang. mandi xbasah tido pn xlena. ececeh. haha. tersalah pilih ape gune. ramai gak senior merungut LI diorg bosan. xwat byk mende. xblaja ape2 pun. tanakla jd cam 2. 

----------------------

pilihan aku macam 60% akan ke hospital n lg 40% ke jabatan2 research 2. lg2,  ase cam pas abes degree, xsanggup nk smbung master. cukup dengan amali lab, report2 lab yg tiap2 sem kne amek nih. huhu. take time utk smbung study blek. 

---------------------

harap pilihan yg akan aku da kawan2 pilih adalah yg terbaek. dengan harapan mahu blaja sesuatu yg baru. menimba pengalaman sebanyak yg boleh. ktorg da usaha ngn usha2 kt internet, ty senior, ty lecturer, call sndri tmpt 2. so, tawakal jela. n redha dgn tmpt 2 klo xseperti yg dharap. *cam ni xadelah frust sgt klo tmpt 2 xbest. kan? kan? hehehe!

oke. sudah ada kt kepala otak nih nak g mne :)


p/s : final exam start ble ek? weh nurul hida! minggu dpn LAH. wake up. wake up! ni study week bkn stido week ;0